e-kirja

E-kirjojen lukuohjelmat

Posted by
e-kirja

E-kirjojen lukemiseen löytyy lukuisia ilmaisia ohjelmia. Maksullisiakin ohjelmia on saatavilla, mutta niissä on harvoin ominaisuuksia joita ei löytyisi ilmaisista vaihtoehdoista. Tähän esittelyyn on koottu kirjakauppojen omia ja muita suosittuja lukuohjelmia.

Kun sähköinen kotikirjasto kasvaa, kirjanostaja voi huomata e-kirjojen kokoelman hajautuvan usean eri verkkokaupan, lukuohjelman ja käyttöjärjestelmän kesken. Näin käy varsinkin, jos lukija haluaa hankkia e-kirjat aina edullisimpaan hintaan. Harvan jälleenmyyjän valikoimat ovat niin kattavat, että kaikki kirjat voisi hankkia samasta kaupasta.

Hyvistäkin ominaisuuksista huolimatta kauppojen omien lukuohjelmien haaste on, että kirja on sidottu asiakassuhteeseen. Mielenkiintoinen ennakkotapaus oli lukulaitteiden valmistuksen lopettaneen Sonyn järjestely, jossa Sonyn lakkautetun e-kirjakaupan asiakkaat ohjattiin Kobo-kirjakaupan asiakkaiksi. Samalla kun ostokset siirrettiin Kobon tukemaan järjestelmään, asiakkaista tuli kauppatavaraa liiketoimessa johon he eivät voineet itse vaikuttaa.

Ostajan sitoo kauppaan myös kopiosuojaus, joka ei salli kirjojen siirtoa toisiin lukuohjelmiin. Ilman suojausta myytäviä tai ilmaisia e-kirjoja voi sen sijaan siirtää vapaasti lukuohjelmasta ja -laitteesta toiseen. Näin on varsinkin EPUB-muotoisten e-kirjojen kohdalla.

Amazonin lukulaitteet ja -ohjelmat

E-kirjakaupoista kokonaan oma tapauksensa on Amazon, joka tarjoaa kirjoja ainoastaan omassa tiedostomuodossaan. Lähtökohtaisesti Amazonista ostettuja kirjoja ei voi lukea muiden valmistamilla laitteilla ja lukuohjelmilla.

Amazon tarjoaa lukijalle nykyisin jo melko kattavan valikoiman Kindle-lukulaitteita ja Fire-tabletteja, mutta Amazonista ostettuja kirjoja voi lukea myös ilman omaa Kindleä. Kindle-lukusovellus on saatavilla iOS-, Android-, Windows Phone- ja Blackberry-laitteile. Pöytäkoneissa Amazonista ostettuja kirjoja voi lukea PC:llä ja Macillä.

Amazonin suljetun järjestelmän hyviä puolia on kirjojen lukemisen helppous laitteesta riippumatta. Kerran ostetut kirjat voi ladata mihin tahansa laitteeseen tai sovellukseen. Omia dokumentteja voi myös lähettää Kindle-sovelluksiin tai -laitteisiin käyttämällä Amazonin tarjoamia laitekohtaisia sähköpostiosoitteita.

Muiden kirjakauppojen lukuohjelmat

Lähes kaikki muut e-kirjakaupat myyvät pääasiassa EPUB-muotoisia e-kirjoja. Kirjakaupan kannattaa harvoin kehittää omaa lukusovellusta. Niinpä monen kaupan sovellus on ns. white label -ohjelma, johon on liimattu oma brändi. Tällaista sovellusta tarjoaa suurista kotimaisista kaupoista esimerkiksi Elisa Kirja, sen sijaan Suomalainen neuvoo käyttämään kolmannen osapuolen lukuohjelmia.

Apple

iBooks on Applen oma e-kirjakauppa, jonka samannimisellä sovelluksella voi ostaa ja lukea e-kirjoja iPhone-, iPad-, iPod-laitteissa ja Mac-tietokoneeella. EPUB-kirjojen ohella Apple myy iBooks Author -työkalulla tehtyjä kirjoja, joita ei voi lukea muilla laitteilla.

Kobo

Maailman neljästä suurimmasta e-kirjakaupasta alun perin kanadalainen, nykyisin japanilaisomistukseen siirtynyt Kobo ei ole juurikaan saanut Pohjoismaista jalansijaa. Kobo tarjoaa valmistamiensa lukulaitteiden ohella täyden valikoiman eri käyttöjärjestelmissä toimivia lukuohjelmia.

Google Play Kirjat

Googlen kirjakauppaa käyttävä voi lukea ostoksiaan Googlen omassa Android-sovelluksessa, mutta kirjoja voi lukea myös Chrome-selaimen lisäosalla. Play Kirjojen sovellukset löytää kirjakauppaan kirjauduttuaan.

Eri käyttöjärjestelmien lukuohjelmia

Adobe Digital Editions

Adoben valmistaman lukuohjelman käytettävyys jättää edelleen toivomisen varaa, ja ohjelman kehitystahti on ollut hidasta. Adoben luomassa järjestelmässä lukuohjelma on pitkälti pelkkä käyttöliittymä, jonka avulla varmistetaan Adoben oman DRM-järjestelmän toimivuus. Hankittuaan lisenssijärjestelmän hallintaan tarkoitetun Adobe Content Serverin lisäksi kirjakauppias tilittää jokaisesta myydystä kirjasta lisenssimaksun Adobelle. (Lue lisää: Adobe Digital Editions.)

Adobe Digital Editions on kuitenkin kirjastojen ja monen suurenkin kirjakaupan suosittelema lukusovellus, jonka avulla esimerkiksi määräaikaisen lainauksen hallinta on melko sujuvaa. Pöytäkoneille on tarjolla PC- ja Mac-versiot ja nykyisin sovelluksen saa myös iPadille. Sovelluksella voi lukea myös PDF-tiedostoja. Suojattujen tiedostojen käyttö auktorisoidaan oman henkilökohtaisen Adobe ID -tunnuksen kautta.

Bluefire Reader

Bluefire Reader on vaihtoehto mobiili- ja tablettikäyttäjille (iOS ja Android). Lukuohjelma tukee myös Adoben suojausjärjestelmää, joten sillä on voinut lukea myös Adoben järjestelmää tukevien kirjakauppojen ja kirjastojen aineistoa. Pienen ohjelmistotoimittajan ohjelmaa myydään myös white label -periaatteella muiden toimijoiden käyttöön. Ohjelman voi ladata valmistajan omilta sivuilta ja sovelluskaupoista.

Aldiko

Yli 25 miljoonaa käyttäjää kerännyt Aldiko on suosituin Android-käyttöjärjestelmän lukuohjelma. Sillä voi nykyisin avata myös Adoben DRM-järjestelmällä suojattuja EPUB- ja PDF-tiedostoja. Lukuohjelmia Android-käyttäjille löytyy useita muitakin, mutta Aldiko on varma valinta josta löytyvät kaikki tärkeimmät lukuohjelmien ominaisuudet.

Marvin

Marvin on suosituimpia iOS-käyttäjille tarkoitettuja lukuohjelmia. Monipuolisella sovelluksella voi lukea suojaamattomia EPUB-tiedostoja. Marvin antaa käyttäjälle runsaasti mahdollisuuksia muokata käyttöliittymää ja kirjan ulkoasua mieleisekseen, ja sovelluksesta löytyy tuki myös Calibre-ohjelmalle ja Dropboxille. Marvinista on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio.

Tätä nykyä sovelluksen kehittäjä ilmoittaa keskittyvänsä pääosin uuden Gerty-sovelluksen kehittämiseen. Gerty avaa lukuohjelman rajoja antamalla käyttäjälle mahdollisuuden tallentaa samaan sovellukseen myös omia kuvia ja muistiinpanoja. Gerty tukee osittain myös EPUB3-tiedostoja.

FBReader

FBReader on varmasti vanhimpia e-kirjojen lukuohjelmia, joka on edelleen hyvä vaihtoehto esimerkiksi Windows- ja Linux-käyttäjille.

Lukuohjelmat selaimille

Readium

Readium on vapaan lähdekoodin kehityshanke, jonka tavoitteena on tarjota ohjelmistotyökaluja EPUB3-standardin mukaisten e-kirjojen lukemiseen. Readium on saanut taakseen monia merkittäviä tukijoita ja hankkeen tuloksia voivat vapaasti hyödyntää myös kaupalliset tahot. Readiumin lukumoottoria voi kokeilla myös Chrome-selaimen laajennuksena.

EPUBReader

EPUBReader on pitkään ollut saatavilla Firefox-selaimen käyttäjille lisäosana, jonka avulla ainakin selaimessa aukenevat ainakin yksinkertaisimmat EPUB-tiedostot. Sen voi ladata Firefox-selaimen lisäosien hakemistosta: EPUBReader.

Lukuohjelmien kirjo on siis melkoinen. Teknisesti jokaisen lukusovelluksen tulisi pohjautua samaan tekniseen ratkaisuun, eli EPUB2 tai EPUB3-standardiin (Amazonia lukuunottamatta). Niinpä sopivan lukuohjelman valinta on lukijalle paljolti makukysymys.

E-kirjojen tekijälle lukulaitteiden ja sovellusten laaja kirjo on selkeästi suurempi haaste: kuinka varmistaa, että e-kirja näkyy edes useimmilla laitteilla ja lukuohjelmilla yhtenäisesti? Vaikka e-kirjan saakin valmiiksi, kirjantekijän seuraava – eikä suinkaan vähiten aikaa vievä – työvaihe on testata yhteensopivuus eri laitteiden, lukuohjelmien ja kirjakauppojen omien vaatimusten kanssa.