Kindle

Mistä halvimmat e-kirjat? Hintavertailu 2/2015

Posted by
Kindle

Hinta on monelle kirjanostajalle keskeinen syy harkita e-kirjaa painetun kirjan sijasta. Ainakin monelle kuluttajalle on syntynyt oletus halvemmasta hinnasta. Kuinka hyvin tämä käsitys vastaa todellisuutta suomalaisia e-kirjoja tarjoavissa kirjakaupoissa?

Paperitehtaan hintavertailuun otettiin Kirjakauppaliiton tilastoimat Suomen myydyimmät kotimaisen ja käännetyn kaunokirjallisuuden teokset joulukuussa 2014. On hyvä syy odottaa, että suosituimpien kirjojen saatavuus olisi hyvää luokkaa myös sähköisinä versioina.

Voi toki olla, että kustantaja haluaa varmistaa painetun kirjan myynnin parhaan joulusesongin aikana panttaamalla sähköisen version julkaisua. Mutta millainen tilanne on kahta kuukautta myöhemmin: joko Suomen suosituimmat kirjat voi hankkia e-kirjoina?

Kirjavalikoiman aukkoja ja rajanvetoja

Ensimmäinen havainto on, että kahdestakymmenestä kirjasta viittä ei ole lainkaan saatavilla sähköisinä versioina (puuttuvien joukossa on toki myös Juba Tuomolan sarjakuvateos). Käännöskirjallisuuden osalta tilanne on kotimaista kirjallisuutta parempi, sillä ainoastaan John Grishamin Perintöä ei ole saatavilla e-kirjana.

Suuret kustantajat näyttävät myös tekevän selviä rajanvetoja sen suhteen, missä kirjoja myydään. Ainakaan Bonnier ja Otavamedia eivät ole löytäneet toisiaan, sillä Otavamedian kustantamojen (Otava, Like) kirjoja ei ole saatavilla kilpailijakonserniin kuuluvan Adlibriksen kirjakaupasta. On sinänsä ihme, ettei yhtäkään Suomen suurimpien kustantamojen teosta ei ole saatavilla kaikista kaupoista.

Hinnoista ja saatavuudesta voi kärkikirjojen osalta tehdä seuraavia päätelmiä:

  • Elisa Kirja ja Suomalainen kirjakauppa tarjoavat kattavimman valikoiman e-kirjoja.
  • Applen iBooksin hinnat ovat kalleimmat. Ero seuraavaksi kalleimpaan Elisa Kirjaan on silti useimmissa kirjoissa vain 9 senttiä.
  • Halvimmat hinnat ovat Google Play Kirjoilla ja Elibriksellä, mutta molempien valikoimassa on selviä aukkoja kilpailijoihin verrrattuna.
  • Yhtäkään teosta ei ole saatavilla kaikissa seitsemässä kirjakaupassa. Laajimmillaan kustantajien jakelu kattaa kuusi kauppaa.
  • Adlibris myy vain konsernin omien kustantamojen e-kirjoja.

Sähköisten kirjojen markkinaosuus on Suomessa kasvanut hitaasti muuhun maailmaan verrattuna. Kärkikirjojen vertailun perusteella kohennettavaa olisi ainakin kirjojen saatavuudessa. Myös hintakilpailu on vielä melko varovaista.

Tutustu kirjojen hintatietoihin ja saatavuuteen tarkemmin: