Onko paperiset lehdet nykypäivää?

Posted by
Aikakausilehdet

Paperisista lehdistä on tullut suosittuja esimerkiksi Etelä-Amerikan nousevan keskiluokan parissa, mutta Suomessa paperisten lehtien suosio on hiipunut. Uutiset luetaan mieluummin netistä kuin kotiin kannetusta lehdestä. Ovatko paperiset lehdet nykypäivää?

Paperisilla lehdillä on edelleen kannattajansa

Vaikka jatkuvasti puhutaan siitä, kuinka kukaan ei enää lue paperisia sanoma- tai aikakauslehtiä, on paperisilla lehdillä edelleen kannattajansa. Varsinkin vanhempi väestö haluaa edelleen saada hesarin tai muun päivälehden kotiin kannettuna, ja sitä luetaan hartaasti aamukahvin ääressä. Iltapäivällä postiluukusta saattaa kolahtaa paikallislehden painettu versio, ja mahdollisesti vielä jokin ilmaisjakelulehti sekä pari aikakauslehtiä. Suomen suosituin naistenlehti on Eeva, kun taas miehet lukevat muun muassa Metsästys ja kalastus -lehteä. 

Paperilehden lukemisessa on oma viehätyksensä. Vanhan vitsin mukaan sanomalehti pesee television mennen tullen, sillä et voi tappaa kärpästä rullalle käärityllä televisiolla. Nykypäivänä television tilalle voitaisiin tässä vitsissä laittaa vaikka tablet-tietokone. 

Paperilehden lukeminen yhdistetään kiireettömyyteen. Arkena ei ole aikaa viipyä aamukahvipöydässä, siksi moni tilaakin vain sanomalehden viikonloppunumerot. Aikakauslehden lukeminen nojatuolissa on sitä ”omaa aikaa” parhaimmillaan. Monille esimerkiksi Me Naisten ilmestyminen on viikon kohokohta, eikä sille illalle varata muuta ohjelmaa. Työhuolet katoavat mielestä, kun saa käpertyä lempituoliin kivan lehden ja teemukin kanssa.

Miksi nuoret eivät lue paperilehtiä?

Sekä sanomalehtien että aikakauslehtien paperiversioita tarvitaan yhä, mutta taitaa olla vain ajan kysymys, milloin niiden kysyntä loppuu kokonaan. Tämän päivän nuoret ovat tottuneet etsimään kaiken tarpeellisen netistä. Netistä etsitään niin päivän uutisia, julkkisjuoruja ja muotivinkkejä, kasinojen bonuksia kuin ruokakauppojen tarjouksiakin. Paperisilla lehdillä ei välttämättä ole enää mitään annettavaa nuorille, joille netin käyttö on luonteva osa elämää.

Nettilehti on ekologisempi valinta 

Lisäksi nuoret ovat hyvin ympäristötietoisia. Ostaminen ja kuluttaminen on vähentynyt, samoin tupakointi ja ajokortin ajaminen. Nuoret tahtovat tehdä ympäristöystävällisiä valintoja, eikä paperilehden tilaaminen kotiin ole sellainen. Ympäristön tilasta huolestunut nuori minimoi paperin käyttämisen tilaamalla kaikki laskut e-laskuina, laittamalla postiluukkuunsa Ei mainoksia -tarran ja lukemalla lehtensä digitaalisessa muodossa. Esimerkiksi päivän uutiset voi lukaista iltapäivälehtien ilmaisilta nettisivuilta, ja aikakauslehden voi tilata digiversiona. Digilehti on usein myös edullisempi kuin kotiin kannettu paperilehti. 

Paperilehdet ovat hintavia

Kun ihmetellään, miksi sanomalehtien ja aikakauslehtien tilaajakanta pienenee, on usein syynä hinta. Suomessa on runsaasti sekä työttömyyttä että työssäkäyviä köyhiä, eikä pienituloisella ole varaa lehtitilaukseen. Lehtitilaukset ovat kulueriä, joista on kaikista helpoin nipistää, sillä lehden lukeminen ei ole välttämätöntä hengissä selviämisen kannalta. Päivän lehden voi lukea ilmaiseksi kirjastossa, minkä lisäksi lehteä tilataan usein myös työpaikan kahvihuoneeseen. Uutiset voi lukaista myös netistä, eikä sekään maksa mitään. Aikakauslehtiä kierrätetään aika paljon, joten lehden voi saada luettavaksi ilmaiseksi naapurilta – ellei hae sitä illan tullen taloyhtiön roskakatoksesta. Paperiroskiksesta saa lehden puhtaana ja kuivana, ja vieläpä täysin ilmaiseksi.

Lehti jää usein lukematta – miksi maksaa turhasta?

iPhone

Sinullekin on saattanut käydä niin, että olet tilannut puhelinmyyjältä jonkun lehden, tai hyvää tarkoittava läheinen on antanut lehtitilauksen lahjaksi. Arjen kiireen keskellä ei aina löydy aikaa lehden lukemiselle, eikä sitä viitsi kantaa mukanakaan siltä varalta, että ennen tapaamista tai hammaslääkäriä olisi pari minuuttia luppoaikaa. Kännykkä on sitä vastoin aina mukana, joten joutoajan voi käyttää vaikka nettilehden selailuun. 

Ennen pitkää lehtikoriin on kertynyt painava kasa lukemattomia lehtiä, joita ei tahtoisi heittää poiskaan, mutta aikaa niiden lukemiseen ei löydy. Koko lehtitilaus saattaa kaduttaa ja ahdistaa. Yleisimpiä syitä lehtitilausten lopettamiseen ovat tilauksen hinnan lisäksi se, että lehti jää joko ajan tai mielenkiintoisen sisällön puutteen vuoksi lukematta. 

Paperilehtiä tarvittaneen tulevaisuudessakin

Paperilehtiä tarvitaan ehkä myös tulevaisuudessakin, joskaan ei välttämättä enää kauaa. Vielä tällä hetkellä uskotaan, että painettu lehti jatkaa sähköisten lehtien rinnalla. Monet nuoret ovat periaatteessa kiinnostuneita lukemaan paperisia sanoma- ja aikakauslehtiä, mutta he eivät ole valmiita maksamaan niistä. Lehtien onkin jo pitkään ollut pakko rahoittaa toimintaansa mainostuloilla. Hyvä esimerkki ilmaisesta lehdestä, mikä rahoittaa toimintansa mainoksilla, on HS Metro. HS Metroa lukee päivittäin noin 319 000 ihmistä, jaetaanhan sitä niin metrossa kuin muissakin joukkoliikennevälineissä, sekä esimerkiksi kauppakeskuksissa.